Idrettens hederspris 2021

Prisen i år skulle deles ut ifm Øygarden Kommune siste styremøte før jul 16. desember, men grunnet nye koronarestriksjoner måtte prisen utdeles med et hjemmebesøk.

Samme dag stilte leder i Øygarden Idrettsråd, Oddvar Monslaup, opp på trappen til årets vinnere som er; TOVE IREN VINDENES og ANLAUG TRELLEVIK, som får prisen for sin innsats for Sotra United og idretten i kommunen i mange år. Vi gratulerer!

Vedlagt i innlegget ligger begrunnelsen for tildelingen, skrevet av Siv Carlsen, styremedlem i Øygarden Idrettsråd

Idrettens ærespris

Høsten 2006 deltok en ivrig Sotraværing på et kurs i regi av Hordaland Fotballkrets som handlet om inkludering av barn med minoritetsbakgrunn, og dermed ble tanken om  et tilrettelagt lag på Sotra skapt. Etter møter med styret i Nest-Sotra, fotballkretsen og kommunen ble Nest-Sotra United startet på nyåret 2007. Laget spiller fortsatt i Stjerneserien, der de har vært med fra 2007 sesongen.

United var et flere breddetilbud i fotball da det ble startet. Laget ble opprettet på bakgrunn av “Fotball for alle”- visjonen til NFF. Det var en erkjennelse av at klubbene ikke hadde et tilbud til de som ikke passet inn på ordinære (aldersbestemte) lag. Dermed var også rammen for hvem som kunne delta på United lagt. United skulle være, og er, et lag for de som av ulike grunner ikke finner seg til rette på ordinære (aldersbestemte) lag. Eller som har en funksjonsnedsettelse, og som ønsker et tilrettelagt lagstilbud sammen med jevnaldrende. Fokus er fortsatt at alle skal få være med, alle skal oppleve mestring, kjenne på samhold og ha det gøy.

Det har åpnet for et mangfold som vi ikke ville vært foruten, men også et mangfold som har krevd flere ressurser enn først antatt. Ressursene har vi fått på plass ved hjelp av klubbene Nest-Sotra og Sotra Sportsklubb og et godt samarbeid med Øygarden kommune.

Sommeren 2008 dro laget på sin første store turnering, Norway Cup. 16 spillere og 7 trenere/ledsagere tok nattoget fra Bergen, og tilbrakte fire netter på hotell i Oslo. Det ble en uforglemmelig opplevelse. Den gode opplevelsen førte til sterkt press fra spillergruppen om ny deltakelse, og året etter reiste vi på nytt til Oslo og Ekebergsletta. I 2010 ble det ikke gjensyn med Tigerstaden, da laget valgte å delta i Landsturneringen i Bergen i stedet. Laget deltok med to kamplag på Landsturneringen, og var godt representert under banketten i Grieghallen.

Laget store høydepunkt kom uten tvil i 2011, da representerte laget Norge under Special Olympics i Aten. I 2012 var vi igjen tilbake på Ekebergsletten. Dette året deltok vi sammen med Askøy Stjerne. Etter et hvileår dro vi igjen ut på tur. Denne gangen til Portugal på treningsleir og turnering sammen med 5 andre lag i Stjerneserien. Det ble en uke med mye fotball og gode opplevelser.

Våren 2012 ble det startet opp et United barnelag, for spillere i alderen 6-15 år. Allerede i april var laget i gang, og talte 10 spillere ved utgangen av året. Laget har siden deltatt i Stjerneserien. Barnelaget er et viktig tilskudd i rekruttering av nye United spillere, og et kjærkommet aktivitetstilbud for barn i hele Øygarden.

Våren 2017 takket United for seg hos Nest-Sotra, og flyttet til Straume og Sotra Sportsklubb. Laget hadde da vært gjennom en prosess for å sentralisere tilbudet som omfattet både barnelaget og ungdom/voksenlaget. Nest-Sotra Fotball og Sotra SK var enig i at dette ville bli en god løsning for spillerne, ettersom de fleste har tilhørighet sentralt på Lille Sotra. Gruppen har utvidet sitt tilbud innen fotball og har i dag barnelag, voksenlag og et eget tilbud til voksne psykisk helse, i tillegg har Sotra Sportsklubb tilbud for denne gruppen i håndball og dans/turn.

Fotballtilbudet til denne gjengen hadde ikke blitt etablert hvis det ikke hadde vært for de to ildsjelene Tove Iren Vindenes og Annlaug Trellevik. De har vært initiativtakere, trenere, veiledere og primus motor for dette fantastiske tilbudet.

Fagpersonen Annlaug Trellevik er ergoterapeut med videreutdanning i psykisk helse, men i gruppen er hun mest opptatt av rettferdighet og at alle har det bra. Hun har spilt fotball i over 30 år og trent lag nesten like lenge. Hun er også utdannet C-lisens trener.

Tove Iren Vindenes har spilt fotball i sin ungdom. Hun har trent lag i nesten 20 år, og er i likhet med Annlaug utdannet C-lisens trener. Hun er organisatoren og vernepleieren i laget, og den som alltid skal si noe. Hun liker å ha kontroll på alt og alle, og gjør en utrolig jobb for laget. Hun var den som kom opp med ideen om å starte United, og deltok på det første møtet – og er veldig sterk og klar på sine verdier på hvordan laget skal drives. Til sammen utfyller de to hverandre veldig godt.

De har gjort en fantastisk innsats gjennom mange år, og har nå (dessverre) valgt å prioritere andre spennende aktiviteter fremover – og vi ønsker derfor å takke og vise de ære ved å tildele de Idrettens ærespris

På vegne av Øygarden idrettsråd

Siv Øye Carlsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *